Mischa Top

| 0614890034 | info@mischatop.nl |

Top schaats week op Nederlands natuurijs!

Wintersport betekent voor mij schaatsen. De meesten die mij kennen weten mijn passie, ijs, ijs, ijs.

De weerberichten hield ik al de hele winter in de gaten. Zelfs van mensen binnen de schaatsgroep werd ik op de hoogte gehouden van een eventueel koufront wat eraan zat te komen.

Woensdag 28 februari

Zal het dan toch?!
Jaja, afgelopen woensdag maakte ik de eerste meters op het ijs.
Vroeger keek papa altijd op de kabelkrant, nu struin je het internet af. Via het internet werd ik niet zoveel wijzer. Wel werd ik wijzer van op de fiets springen met de schaatsen mee en kijken waar het ijs ligt.
Aan de oost kant van het Paterswoldsemeer leek het gunstig. Net even in de luwte.
Woensdagmorgen kwam ik daar al heel vroeg aan.
Regel 1 warm aankleden.
Zo gezegd zo gedaan, 3 lagen benen en 5 lagen bovenkleding. En ja een ski- bril. Doordat ik de ogen tijdens een 200km. wedstrijd op de Weissensee als eens bevroren had gehad wist ik dat die nu wel echt belangrijk waren. O ja en overhoezen, ook de tenen waren al eens bevroren geweest tijdens een tocht. 2 setjes handschoenen en ik kom gaan.

Perfecte ijscondities!

Regel nummer 2, alleen gaan schaatsen waar het ijs betrouwbaar is. Een forse kerel stapte van het ijs, hij had zijn training er al opzitten. Ik vroeg hem naar de ijscondities en hij vertelde dat het rondje waar geschaatst kon worden zeker een kilometer lang was. Een apart gezicht in de verte zag ik toch echt water.
Ik stapte erop. Prachtig geluid. De wind langs het riet. Een 10 – tal schaatsers reed er al rond, mooi krakend ijs.

Het eerste rondje

De eerste ronde was met de richting mee. Het eerste gedeelte wind in de rug, glijden lange klappen maken. Het tweede gedeelte tegenwind, dieper zitten en een korte slag.
Super ijs! Na een aantal rondjes zag ik daar ineens 2 sneeuwscheppen. Ze lagen daar om gebruikt te worden. Als een waar ijsmeester veegde ik een ronde lang al het sneeuw bij de kant vandaan.
Machtig mooi, natuurijs! Dit echt echt! Tijdens het schaatsen uitdoen raakte ik in gesprek met een aantal schaatsers, mooi volk.

Koek en zopie

Na afloop een warme chocolademelk met slagroom, in de stad. Bij “Wadapartja” was het lekker warm! De koek en zopie was in geen verre of wegen te bekennen aan het ijs. Morgen maar weer en zelf ene thermoskan meenemen.
Na zelf 15 kilometer te hebben geschaatst. Zou ik s’middags lesgeven op Kardinge totdat ik werd gebeld of ik wel naar de wijk de Hoogte kom gaan waar ik les kon geven op een ondergelopen veld, midden in de stad. 20 kinderen. Super ervaring! De basistechnieken: glijden, afzetten en diepzitten werden geoefend.
Deze dag kon al niet meer stuk.

Donderdag 1 maart

De hele week had ik al contact met de schaatsdames die ik les geef.
En ja hoor donderdagmorgen met 4 man weer richting Paterswoldsemeer.
Waaier rijden, in een treintje, kop- over kop. Super om de training in de natuur te doen met elkaar. Een geslaagde morgen!

Vrijdag 2 maart

Een uurtje eerder opgestaan om het ijs van het Noorderplantsoen te ontdekken. Ik heb daar toch gisteren echt mensen zien schaatsen.
Het deed me denken aan een short-track clinic die ik zo’n 20 jaar geleden kreeg van Roel Bos.
Een klein baantje dat wel, ik heb er vrijdagmorgen een half uurtje geschaatst, voor het gevoel. Een krappe bocht, even aanzetten linkerheup in de bocht en bijna de hand aan het ijs!
Midden in de stad, cool!

Vrijdagavond: ijsbaan Bedum

Vrijdagavond had ik met de schaatsmannen afgesproken in Kardinge, deze training heb ik verzet. Ik had op de site van Jolanda Langeland al gezien dat de ijsbaan er in Bedum heel mooi bijlag. Zo gezegd zo gedaan. In de auto op weg naar Bedum. Bij de kassa kregen we zon mooi jaren 80 afgestoft toegangsbewijs. Nadat we de schaatsen aandeden. Werden de eerste meters gemaakt. Mooi vloertje! Het werd iets drukker op de baan, nadat de pionnen geplaatst werden wat toch enigszins op een rondje leek konden we ook hier trainen. De afzet, snelheid maken, armzwaai het ging goed vandaag! Na de ijstraining was het tijd voor een kopje kwast. Niemand minder dan Foske Tamar van der Wal en Jolanda Langeland stonden in de kantine. Super! Wat zal ik lekker slapen vannacht.

Zaterdag 3 maart: Snerttraining!

Na een berichtje op sociaal media wat zich toch redelijk snel verspreide kon ik met 8 man zaterdagavond een snerttraining aan het Paterswoldsemeer doen. Terwijl de zon al aan het ondergaan was op het Paterswoldsemeer, reden we onze rondjes. Eerst met de richting mee, later andersom. Toch duidelijk gunstiger met de wind. Lange klappen werden gemaakt tijdens de steigerungen, de voet aan het aan het ijs oefening, 2 armen op de rug. Na 45’. Hebben we de snert ter plekke opgewarmd en was het tijd voor een kop huisgemaakte snert met een plakje roggebroo. ‘Savonds in Hoogeveen was het nagenieten van de hele week.

Zondag 4 maart: Boerveense plassen

Nog een ochtend waarin de temperatuur oploopt. Papa had van de week al gezegd voorzichtig te zijn met al het ijs dat was ik dan ook. Omdat wij al in Hoogeveen waren besloten we daar een plas op te zoeken waar het niet al te diep was. De Boerveense plassen. Prachtig midden in de natuur. Er lag een super ijsvloertje met wel een wind wak maar daar konden we zo omheen.
Veel oefeningen met de bocht gedaan, en met de wind in de rug maakte ik nog een paar goede versnellingen. Het schaatsen bleef niet onopgemerkt, tijdens de rust raakte ik aan de praat met een aantal lokale dames. En ook daar stond ik te genieten hoe ik hun de uitleg gaf over de bocht.

2 zusjes

’s middags richting huis en toch nog 1 les geven op het Paterswoldsemeer. Aan de twee zusjes van 6 en 8 jaar oud. Oefeningen als: op 1 been staan, voet aan het ijs houden, vallen en weer opstaan en glijden. Ze deden het allemaal!

 

 

Niks is zo mooi als schaatsen, zo puur, krachtig en technisch.

Wat een top- week!

Sportieve groet,

Mischa Top

 

Verder Bericht

Vorige Bericht

14 Reacties

 1. Kim Greveling 7 maart 2018

  Wat heb je dit fijn geschreven! In het verhaal lees ik je liefde voor het schaatsen helemaal terug! Mooi om te lezen!

 2. Egbert Top 7 maart 2018

  Mooi om te lezen de passie die jij hebt met het ijs en het schaatsen

 3. Joost 7 maart 2018

  Mooi verhaal! Je bent een topper!

 4. Dolf Langerhuizen 8 maart 2018

  Mooi Mischa, ik lag vorige week ziek op bed maar heb door jou belevenissen te lezen toch een beetje van de ijspret kunnen (na) genieten

  • Mischa 13 maart 2018

   Hi Dolf,

   Oh dat is jammer! Snel weer beter worden en de laatste 2 weken nog skeuvelen op Kardinge!

   Tot snel,
   Groet Mischa Top

 5. Jasper Roest 8 maart 2018

  Wow je bent er voor gegaan deze week! Leuk om te lezen, het enthousiasme spat ervan af!

  • Mischa 13 maart 2018

   Hi Jasper,

   Natuurlijk ga ik ervoor! En jij was er onderdeel van! Man- machtig mooi toch!
   Op naar 24 maart.

   Groet,
   Mischa

 6. Henk van Schuppen 8 maart 2018

  Wat een gave ijsdagen heb jij gehad, heel leuk om te lezen.

  Ik 3 keer op het Paterswoldse Meer geschaatst. Heel erg genoten.

  En afgelopen dinsdag maar weer naar Kardinge geweest en 56 rondjes gereden.

  • Mischa 13 maart 2018

   Hoi Henk,

   Oh, super! Machtig mooi toch natuurijs!
   Nu idd weer terug naar Kardinge. Hoe gaan de bochten? 🙂

   Groet,
   Mischa Top

 7. Jan Dielissen 13 maart 2018

  En je bent vergeten te vertellen dat je vlak voor jullie zondag vertrokken nog even aan een Syrische jongen een paar aanwijzingen hebt gegeven, wat hem hielp en wat hij erg leuk vond.
  Op de terug weg naar huis was hij blij dat hij kon zeggen dat hij kon zwemmen en nu ook kon schaatsen!

  • Mischa 13 maart 2018

   Hoi Jan,

   Dat ben ik niet vergeten hoor! Het was een super mooi moment. Ik kom jullie tegen op de ijsbaan in Hoogeveen, beloofd?

   Groet,
   Mischa Top

Laat een reactie achter

© 2022 Mischa Top

Thema door Anders Norén