Mischa Top

| 0614890034 | info@mischatop.nl |

Over Mischa

Bewegen, sport, motivatie, enthousiasme en doorzettingsvermogen, dat ben ik. Sport zit in mijn bloed!

Dat is Mischa Top. Ontwikkelen, verbeteren en sterker worden. Altijd je best doen, meer geven 101%. Vanaf jongs af aan mocht ik al met de trainer van mijn vader mee naar de turnlessen.

1987

2 jaar was ik toen ik in aanraking kwam met bewegen, echt bewegen. Ik kan me de trainer van toentertijd nog goed herinneren, het was Boele de Wind. Een strenge trainer, een trainer van houding en techniek, dat weet ik nog goed. Rechtop lopen, tenen strak. Ik kijk er met plezier op terug.

1993

In 1993 mocht ik voor het eerst op schaatslessen, op de ijsbaan van Stadspark trainde ik iedere zaterdagmorgen, weer of geen weer. Ik was erbij! Ik leerde schaatsen op houtjes van Marije Gemser. Toen in 1994 er een overdekte ijsbaan in Groningen kwam, moest ik de keuze maken tussen schaatsen en paardrijden, die keuze was snel gemaakt. Ik koos voor het schaatsen en de jeugdtrainers Mignon Hekkema en Klaas Meindertsma brachten mij veel schaatstechniek bij. Naast de clubtrainingen ging ik iedere zondagmorgen samen met mijn zusje en vader trainen op de gezinsmorgen. Kort daarop kwam ik in aanraking met de wedstrijd sport en was ik verkocht! De sprinttoernooien in Berlijn zijn mij goed bijgebleven, evenals de Viking Race en het NK pupillen toernooi. Regelmatig kwam ik met een prijs naar huis. Ik wilde mij verbeteren. Betere bochten lopen, in de zomer trainen voor de winter!

Shorttracken

Naast het langebaanschaatsen ging ik in de winter shorttracken onder leiding van Hanny Brand, machtig mooi! Pootje over, hangen in de bocht en samenwerken in de relay! De eerste skeelertrainingen die ik volgde waren op een industrieterrein in Leek, ik leerde daar vallen, door koppeltje te duikelen in het gras! De jaren die daarop volgden waren vol plezier, ik ging met snellere meisjes en jongens trainen en werd uitgenodigd voor Jong – Oranje Short- track en het Nederlands team skeeleren. Ik ging heel Nederland door voor trainingen en wedstrijden. Ik leerde van Short-track coach Jan-Herman Mogendorff wat 2x trainen op een dag met het lichaam deed. Bij skeelercoach Jan Martien van de Wetering leerde ik wat een spagaat finish was en hoe je nou als schaatser op skeelers een double-push techniek uitvoerde!

1999

Tot ik in 1999 koos voor een andere weg, ik had nog nooit een marathon geschaatst en ging dit toch doen. Als jonkie tussen de dames koersen. Echt koersen! Ik kwam in de ploeg bij Danielle Bekkering en schaatste voor DSB. Ik kan me de eerste wedstrijd nog goed herinneren, op hangen en wurgen. Wat konden de dames Smit hard schaatsen, en lang volhouden! Het duurde even en onder leiding van Alida Pasveer voor de ploeg Landjuweel boekte ik mijn eerste successen. Ik schaatste mezelf naar het podium. In die tijd trainde ik veel! Uren, uren, uren. Ik heb het witte pak een jaar om mijn schouders gedragen. Natuurijswedstrijden in Nederland, de 200 kilometers in Oostenrijk met -25 schaatsen hebben mij verrijkt als schaatser. Uren, uren, uren investeren. Ik voelde geen verbetering.

Plezier

Het plezier in de sport was er nog wel. Alleen miste ik de prikkel. Ik was al eens benaderd of ik lessen wilde geven, dat deed ik! Omdat het schaatsen mij nog niet had losgelaten probeerde ik een andere invalshoek en koos ik ervoor om samen met een aantal dames te gaan ijshockeyen. Ik wilde kijken of schaatsen in een team mij dingen kon bijbrengen. Gijs Bears Groningen, de Racoons. De wedstrijden tegen de dames van Tilburg, de Redbull downhill in Valkenburg het waren mooie tijden.

2016/2017

Het afgelopen jaar heb ik uit het niets meegedaan aan de wintertriatlon! Het voelde super, om de schaatssport te combineren met andere sporten zoals hardlopen en wielrennen. De schaatservaringen van de afgelopen 30 jaar hebben mij gebracht waar ik nu ben. Met zo’n bak ervaring wil ik mensen coachen, begeleiden in de sport! Schaatsen is een machtig mooi gevoel, je bewegen, de snelheid, het vrije gevoel!

© 2024 Mischa Top

Thema door Anders Norén