Mischa Top

| 0614890034 | info@mischatop.nl |

Waar let je op bij het kopen van schaatsen?

De juiste schaatsen zijn essentieel…

geschreven door Mischa Top

Natuurijs februari 2021 schaatsen Mischa Top1. Waar ga je de schaats voor gebruiken? (Kunstijs/ natuurijs)
2. Hoe is je schaatstechniek? (Diep zitten, enkel stabiliteit, bochten)
3. Hoe is de vorm van je voet? (Breed/smal, neutraal/plat/hol)

In principe geldt
  • Hoe groter je schoenmaat of hoe zwaarder je bent, hoe langer je schaatsijzer. 
  • Hoe lager je schaats, hoe dichter je bij het ijs staat en hoe minder belasting van enkel.
    Een lage schaats is bijvoorbeeld fijn bij lange tochten. Op een hogere schaats kan je goed hoge snelheid bochten lopen.

Schaatsschoen maat en pasvorm

Een schaatsschoen koop je goed passend. Daarmee bedoel ik dat een schaatsschoen strak aan de voet aansluit.
Bij Noren moet de tenen tegen de voorkant komen en de hiel tegen de achterkant, de voet zit klem de tegen moeten nog wel kunnen bewegen. Bij combinoren kan de schoenmaat worden aangehouden. 

  • Een goede schaatsschoen geeft voldoende steun;
  • Knelt niet en doet geen pijn;
  • Je hiel mag niet in en uit de schoen slippen.

Veters
Het is belangrijk dat er goede veters in de schaatsschoen zitten. Het beste zijn de waxveters. Deze nemen geen vocht op, dus bevriezen niet en krijg je je schaatsen gewoon uit na de training.


Verschillende typen langebaanschaatsen
Noren – leren schaatsschoen met ijzer


Noren zijn schaatsen met lange ijzers. De schoenen zijn standaard verbonden aan het metaal van de schaats. De schoen is gebruikelijk van zwart leer met een veter aansluiting. Het voordeel van een leren schoen is dat deze naar de voet gaat vormen, daarnaast is de schoen soepel en leer is ademend materiaal. Voorbeelden van merken lage en hoge noren: Raps, Zandstra, Viking en Nijdam. 

Lage Noor en hoge noor
Het grootste verschil tussen de potten (gedeelte waar de schoen en het ijzer aan elkaar vastzitten) en lage -en een hoge Noor is ongeveer 3 cm. In hoogte. Met een lage noor staat je ijzer dichter op de schoen. Een lage noor is geschikt voor de beginner. Een hoge Noor is geschikt als de snelheden hoger worden en schuin hangt in de bochten.





 

Lage noor Hoge noor

Combinoren – stevige schaatsschoen met een ijzer

Een combi Noor schaats is gemaakt van een skischoen in combinatie met een Noor. Doordat de schoen van stevig kunststof materiaal is gemaakt, krijgen de enkels voldoende stevigheid en wordt zwikken tegen gegaan. De schoen is hoog en je schoen staat laag bij het ijzer. Er zijn combinoren met een softbootschoen en met een semi softbootschoen. De semi softbootschoen is een hard uitgesneden schoen met een zachte binnenschoen.

 

 

Softbootschoen van het merk Nijdam semi softbootschoen van het merk Nijdam

Klapschaats – Schaatsschoen met klapsysteem – voor de gevorderde schaatser met goede schaatstechniek

De naam ‘klapschaats’ geeft aan dat deze schaats het mogelijk maakt om aan het eind van de afzet ‘een klap na’ te geven.  Een klapschaats is een schaats waarvan de buis aan de voorkant met een scharnier aan de schoen is bevestigd.  De schoen van een klapschaats kan draaien ten opzichte van het glij-ijzer. Dat stelt je als schaatser in staat om aan het einde van de slag een krachtige enkelstrekking in te zetten. Je schaatst op een klapschaats als je de schaatstechniek goed onder de knie hebt. Je voelt dat je stabiel op de schaatsen staat en je kunt goed sturen. Het assortiment klapschaatsen bestaat uit gerenommeerd merken zoals: Viking, Zandstra en Maple.

Zweedse kluunschaats – stevige/warme schaatsschoen met een klapsysteem

De kluunschaats is een van oorsprong een Zweedse vinding. Dit type schaats heeft op natuurijs veel voordelen ten opzichte van de baanschaats (de Noor) die in Nederland gangbaar is. De belangrijkste voordelen zijn:

  • Je schaats gaat er gemakkelijk mee over hobbelijs;
  • Je staat laag en stabiel, wat fijn is bij lange tochten;
  • Én de schoenen is warm en comfortabel. 

Het is het comfort van ‘kluunschaatsen’ wordt als hoog ervaren als je dit vergelijkt met een bekende baanschaats. Voor een lange tocht op natuurijs, en zeker bij lage temperaturen, ben je op kluunschaatsen altijd beter af tenzij de eindtijd heel belangrijk is. Niet dat je op kluunschaatsen niet hard kunt rijden, maar de snelheid van baanschaatsen ligt nog altijd hoger, koude voeten en pijnlijke enkels ten spijt. 

Custom schaatsschoenen – de fanatieke schaatser

Een schoen op maat gemaakt speciaal gemaakt op maat.  Een custom made schaatsschoen wordt aan de hand van een voetenonderzoek voor jou gemaakt. Er wordt gekeken naar:

  • Specifieke voetkenmerken;
  • Belasting;
  • Drukverdeling;
  • Beweeglijkheid van de voet. 

De voet wordt gegipst en daarna wordt de gipsafdruk gebruikt om de leest van te maken waarover de schaatsschoen wordt gemaakt. De custom made schaatsschoen sluit nagenoeg perfect aan om je voet. Gespecialiseerde orthopedische schoenenmakers zijn bijvoorbeeld Groothuis en Rebel skates.
Onder een custom made schaatsschoen schroef je apart een ijzer of een ijzer in combinatie met een klapsysteem.


Thermoplastische schaatsschoenen – de fanatieke schaatser

Een schaatsschoen wordt opgebouwd uit meerdere lagen carbonvezel. Carbon is van zichzelf keihard en niet erg vervormbaar, daarom kwam men op het idee om tussen de carbonlagen thermoplastische gel te doen in de contrefort (enkel- en hielgedeelte) en bij sommige (duurdere) modellen in het gehele bovenwerk van de schoen. Een thermoplastische schoen is vervormbaar als deze wordt verhit. Dit kan op twee manieren:

  • Verwarmen met een föhn (verfstripper);
  • Verwarmen in de oven.

 

Heb je nog vragen?

 

Laat het mij weten!

 

Mischa Top

© 2024 Mischa Top

Thema door Anders Norén