Mischa Top

| 0614890034 | info@mischatop.nl |

Waar let je op bij het kopen van schaatskleding

de juiste schaatskleding 


geschreven door Mischa Top

Bij het langebaanschaatsen werken we met een drie lagensysteem. Al deze kleding is speciaal gemaakt om mee te sporten. Ze hebben een goede bewegingsvrijheid en ademen zeer goed.

 1. Je begint met een basis laag, die ervoor zorgt dat je lichaam warm en droog blijft;
 2. Als tweede laag wordt er een isolerende laag gedragen;
 3. De derde laag is wind-of waterdicht.

Laag I – de basislaag

Deze eerste laag draag je direct op de huid en heeft als functie warm houden en vocht opnemen. Het dragen van de thermokleding direct op de huid werkt het beste. Onder deze basislaag thermokleding draag je geen andere T-shirts of iets anders dergelijks.

 • Het kledingmerk Craft is bij het schaatsen een van de meest gebruikte onderkleding. Deze thermokleding houd je droog en warm. Deze kleding is van 100% polyester en voelt prettig aan op de huid. Er zijn allerlei verschillende soorten shirts en broeken.
 • Korte mouwen en lange mouwen, met col, zonder vol, lange broek, korte broek. Voor als het echt koud is zijn er ook windvangers. Deze shirts hebben aan de voorzijde (waar je de meeste wind vangt) een winddichte laag. Dit houd je warmer, omdat je niet afkoelt door de wind.
 • Het kledingmerk Odlo heeft twee types onderkleding. De gewone wintershirts en extra dikke wintershirts. Beide types zijn te krijgen in lange mouw, met col en rits en broeken zowel kort als lang. Net als bij Craft hebben ze ook een winddichte lijn.

Laag II – de isolerende laag

Laag twee is de isolerende laag. De dikte is afhankelijk van de kou en van de persoon. Iemand die het snel koud heeft zal vaak kiezen voor een basis laag met lange mouwen en daar overheen een dikke isolerende laag. Terwijl iemand anders bij dezelfde temperatuur en inspanning voldoet met een basis laag met korte mouwen en een dunnere isolerende laag. Voor deze laag kan je van alles gebruiken. Shirts of dunne jacks. Let er wel op dat ook deze kleding mooi aansluit op het lijf. Zit de kleding te los dan zwabbert het rondom je lichaam en dat schaats minder prettig. Hetzelfde geldt voor de broeken. De broek mag strak aansluiten en moet geen wijde joggingbroek zijn.

Je hebt kleding van verschillende merken: Craft, Falke, Hunter, Odlo, Rogelli, Campagnolo en andere merken.  

Laag III – winddichte strakke jacks

De derde laag is de laag die vooral voor buiten en te gebruiken onder koude omstandigheden. Deze laagkleding is vaak wat losser. De winddichte jacks zijn er ook in strakke schaatsjassen. De waterdichte laag zijn vaak jasjes die wat minder stretchen en daardoor wat wijder om het lichaam zitten. Wel zijn er tegenwoordig steeds meer sofshell jassen. Deze jassen zijn van water dichtmateriaal en stretch. Dit is een ideale combinatie voor buitenijs of voor en na de training. De derde laag zijn vooral jassen. Voor de benen kan je een tight, salopette of rits broek gebruiken. Tegenwoordig zijn er ook salopettes met snij vast materiaal of winddicht materiaal.

Schaatssokken

Een goede schaats sok voert het vocht af en kan daarnaast blaren voorkomen. De meeste schaatsschokken zijn naadloos en voorzien van een technologie zodat de voet tijdens het sporten altijd droogt blijft. De sokken sluiten goed aan bij de hak en wreef zodat er geen wrijving ontstaat tussen de voeten, sokken en schaatsen. Verschillende merken sokken zijn o.a.: Craft, Odlo, Oakley, Barts, Falke, Viking, Raps. (Je kunt deze sokken ook gebruiken voor andere sport).

 • daarnaast zijn er voor natuurijs thermo sokken.
 • en kan je er ook voor kiezen met een blote voet te schaatsen.

Handschoenen

Schaatshandschoenen voor het schaatsen is een belangrijk onderdeel. Óp sommige ijsbanen zijn schaatshandschoenen zelfs verplicht. Merken zijn: Viking, Odlo, Craft, en Maple. De schaatshandschoen zorgt voor warmte en biedt veiligheid (bescherming tegen de andere schaatsenrijders). 

 • Je kunt er ook voor kiezen om met laagjes te werken. Je kunt bijvoorbeeld een snij vaste schaatshandschoen dragen en daaronder een dun thermo handschoentje. Door laagjes te creëren houd je de warmte beter vast.

Muts/ haarband/ helm

Helm schaatsen schaatshelm Mischa TopEr zijn verschillende soorten schaatsmutsen. Een goede schaatsmuts of haarband is warm en functioneel. Mutsen met een windstopper of mutsen met zachte fleece dat comfortabel om je hoofd zit. Door het dragen van een functionele muts of haarband verlies je minder energie.

 • daarnaast zie je dat de veiligheid een steeds belangrijkere rol gaat spelen. Denk hierbij aan de schaatshelm. Als je een schaatshelm koopt denk er dan om dat je een aansluitende helm koopt.
 • een andere variant bekend op de ijsbaan is de Rip cap (kruising tussen een muts en helm).

Vragen?

Heb je nog vragen laat het mij weten.

 

Mischa Top

© 2024 Mischa Top

Thema door Anders Norén