Mischa Top

| 0614890034 | info@mischatop.nl |

Ervaringen

“Koud Water Training met Mischa”

Leer hier de ervaringen van René.

Geen bijzondere foto

Rene Harmanni koud water training mischa top 2018Op Instagram post ik een berichtje als ik blij uit het ijskoude water kom. Op de achtergrond liggen nog een aantal mensen in het water onder een strak blauwe lucht en het zonnetje schijnt heerlijk in mijn gezicht. Geen bijzondere foto zou je denken, echter de buitentemperatuur is minus 5º en het ijs verderop in het meer is 3 à 4 cm dik, nog net niet dik genoeg om op te schaatsen.

Verkwikkend bad?

Toch voelt het bijna net zo goed als een verkwikkend bad in de zomer, misschien nog wel beter. Een bijzondere sensatie als je je afdroogt: je ziet je handdoek je huid drogen, maar voelen doe je het niet. Mijn handen en voeten zijn wel koud, maar de rest van het lichaam weerstaat de kou zonder enige problemen. Ik blijf in mijn zwembroek rustig staan kijken naar de andere deelnemers die in het water liggen en blijkbaar in staat zijn de kou van het water nog langer buiten te sluiten dan ik. Het is een bijzonder tafereel, alsof ze in een heerlijk comfortabel warm bad liggen, alleen de ijsschotsen en de restanten sneeuw doen anders vermoeden.

“je ziet je handdoek je huid drogen, maar voelen doe je het niet”

“Voor een bijzondere ervaring.”

Rene Harmanni koud water training mischa top 2018 1De vraag die ik krijg als ik vertel dat ik in koud water heb gezwommen of als ze mijn berichtje zien is vaak: “Waarom?” Meestal antwoord ik dan: “Omdat het kan” of “Voor een bijzondere ervaring.” Maar toen Mischa mij vroeg om een stukje over mijn koudwater-ervaring te schrijven, dacht ik: dit is misschien wel een mooi moment om er eens echt goed over na te denken waarom ik het doe.

Andere ervaringen

Om te beginnen: ik vind het leuk om af en toe eens iets te proberen wat ik nog niet eerder gedaan heb. Hoewel ik een aantal jaren geleden al eens tijdens een Fins sauna-avontuur bij -18º gezwommen heb in een ijswak, is deze training toch een hele andere ervaring, met name omdat het een aantal sessies betreft in combinatie met yoga en ademhalingsoefeningen.

Mischa alias de enthousiaste sportliefhebber

Mischa ken ik al jaren als fanatieke maar ook vooral als enthousiaste sportliefhebber. Ze heeft zich bewezen op diverse sportonderdelen maar om optimaal te presteren en zichzelf fysiek nog beter te leren kennen heeft ze zich ook verdiept in het koudwater-zwemmen en tijdens deze training wil ze haar ervaringen met ons delen.

Als kind had ik zwemles in een openluchtbad. Het enige wat ik mij kan herinneren was dat ik altijd rillend van de kou mij stond aan te kleden en met een heel leeg triest gevoel richting huis fietste. Ik was denk een jaar of 6 en als ik mij ellendig voel dan komt juist dat gevoel weer naar boven.

Toch heb ik de afgelopen jaren inmiddels met veel plezier menig metertje gezwommen, vooral omdat ik mijn focus niet op het water of de omstandigheden richtte, maar op de technische beweging van het zwemmen.

Schaatstrainer

Als schaatstrainer heb ik jaren lang topschaatsers mogen begeleiden en nog steeds begeleid ik heren en dames zichzelf te verbeteren. Wat ik merk is dat er vaak allerlei randzaken zijn waarom er niet gepresteerd of lekker getraind kan worden: te koud, te warm, slecht ijs, te druk, te verkouden… noem maar op. Tijdens mijn eigen rondjes merk ik dat het niet die factoren zijn die bepalen of je lekker hebt getraind, maar dat je in een bepaald gevoel kunt komen zodat die factoren er niet of minder toe doen.

Kou weerstaan

Rene Harmanni ervaringen koud water training mischa top 2018 2

Sporten is bezig zijn met je lichaam en controle krijgen over je lichaam, maar ook je lichaam brengen naar grenzen die het nog niet kent om vervolgens te ontdekken dat die grens helemaal geen grens is maar het begin van een nieuw te ontdekken gebied. Ik denk dat dat is waarom ik mee doe met deze Koud Water Training: kijken of ik mijn natuurlijke weerstand tegen het koude water ingaan kan weerstaan en misschien er zelfs wel van kan gaan houden.

René Harmanni

 

Meer weten?

Lees hier meer of neem contact met mij op of laat je nummer achter en ik bel jou.

Mischa Top

© 2022 Mischa Top

Thema door Anders Norén