Mischa Top

| 0614890034 | info@mischatop.nl |

“Je (race)fiets onderhouden is het halve werk”

Je (race)fiets onderhouden een belangrijke zaak!

Regelmatig maak ik mijn racefiets schoon. Dit bevorderd de levensduur van mijn dierbare racefiets. Na een training waarin het wegdek nat is geweest of als er veel zand op de weg ligt. Als ik extra tijd heb mag ik graag mijn racefiets “poetsen”. Als de racefiets weer goed schoon is, racet de fiets ook weer fijn en reageert de fiets beter!

Voordat ik begin met schoonmaken zet ik het een en ander klaar.

Ingrediënten

 • kwastje
 • kommetje
 • kettingreiniger
 • emmer
 • sopje
 • zachte spons/doek (voor je frame)
 • oude doek (voor draaiende onderdelen)
 • droogdoek

voorbereiding

 • kommetje met ketting reiniger klaarzetten
 • sopje maken

6 stappen

 1. Voordat ik begin zet ik de fiets eerst op een plek neer waar ik ruimte heb. Ik schakel de ketting op het buitenblad (voorkant) en aller kleinste tandwiel achter.
  Of ik zet de racefiets in een standaard of ik zet de racefiets op een zachte ondergrond op de kop (zadel/stuur).
 2. In een kommetje doe ik een beetje kettingreiniger (LET OP! Dit is agressief spul). En dit breng ik met een kwastje aan op de draaiende delen: de binnen- en buitenkant van de ketting, de voor- en achtertandwielen (voor en achter), de derailleur en de remmen. Ook de achtervork kan schoongemaakt worden. Dit moet even inwerken. Als de onderdelen echt vies zijn doe ik dat twee keer.
 3. Daarna spoel ik de fiets af met water. Ook spoel ik de kettingreiniger goed van de rem en derailleurs af.
 4. Daarna maak ik het frame schoon met een spons en een sopje. Ook de wielen, banden, zadel en het stuur neem ik mee.
 5. Als je een compressor hebt kan je de draaiende delen en schroefjes droogmaken met een compressor, liefst eentje die niet te veel druk op één punt geeft, maar als het ware een beetje ‘breed’ spuit (bij een te hoge stand spuit je de olie tussen de draaiende onderdelen = NIET de bedoeling). Maak het frame droog met een doek.
 6. Ketting invetten. De ketting kan worden ingevet met olie. Druppel deze op de ketting (draai de ketting rond gedurende omwentelingen met het pedaal). Spuiten is minder slim: zit er nog wat vuil op de ketting, dan komt dat door het spuiten tussen de schakeltjes terecht. Met druppelen trekt de olie vanzelf rustig in. Breng race olie aan op de draaiende delen, zoals de sealing van de lagering van de derailleurwieltjes.

Laatste check

Check na het schoonmaken ook je remblokjes en je banden (slijtage). Dan kun je weer met een gerust hart beginnen aan de volgende training of koers. Kortom een goed onderhouden racefiets is het halve werk, zo zit je met nog meer plezier op je eigen fiets!

Vragen?

Laat het mij weten: info@mischatop.nl 

Succes!

Mischa Top

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

© 2020 Mischa Top

Thema door Anders Norén