Mischa Top

| 0614890034 | info@mischatop.nl |

#Blog: Wielrennen en zadels

#Blog: Wielrennen en zadels
geschreven door Mischa Top

Mijn eerste racefiets

Van mijn papa kreeg ik mijn eerste racefiets op mijn 9e. Ik weet nog heel goed hoe deze fiets eruit zag, het was een fiets met voor het eerst schakelen op het stuur. We kochten de fiets bij een meneer die de racefiets opgebouwde uit allemaal losse onderdelen. Een echte wielerliefhebber die zijn hele schuur vol met racefietsen had staan. Het was een frame met een mooi paars slangenprint. Ik weet het nog goed. Dat betekende ook voor het eerst langere fietstochtjes maken, trainen, wielrennen. Trainen voor het schaatsen en skeeleren. Sprinten en uithoudingsvermogen sterker maken.

25 jaar op de racefiets

Óók voor het eerst verzitten op het zadel, een koersbroek dragen, aan het zitten wennen.
Ik dacht altijd dat het lang zitten op een zadel zo hoorde te voelen en dat het een kwestie van gewenning was. Ik weet na 25 jaar op een racefiets te zitten wat je er allemaal aan kunt doen om tijdens het afzien toch zo comfortabel mogelijk te zitten. Er zijn zo ontzettend veel oplossingen alleen moet je even weten wat je moet en kan doen.

Een aantal tips en tricks

1. Zitpositie / fietshouding

Als wielrenner heb je drie contactpunten met je fiets:

  •          voeten (zitten vast aan pedalen);
  •          handen (leunen op het stuur);
  •          zitvlak (leunt op het zadel).

Een aanpassing in de verhouding van een van deze drie contactpunten zorgt er voor dat je anders op je fiets komt te zitten en je dus ook meer of minder last van zadelpijn hebt. Voor iedereen is een unieke ideale fietshouding, waarbij de verhoudingen zijn verdeeld. Als je perfect op je fiets zit is je trap efficiëntie hoog, terwijl je ook nog comfortabel op je fiets zit.

Als je niet zeker weet of je op de juiste manier op je fiets zit is het verstandig om een bikefitting te laten doen, dat kan bijvoorbeeld bij Steenbergen fietsen in Zuidlaren.

2. Het (vrouwen)zadel

Je zadel is één van de drie contactpunten van je lichaam met de fiets. Het vinden van een geschikt zadel is persoonlijk en heeft deels te maken met hoe flexibel je bent en wat je comfortabel vind. Er zijn zadels die harder aanvoelen zadels die een zachter gevoel geven. Er zijn voor vrouwen speciale vrouwen zadels. De stand van bekken, zitbotjes en genitaliën zijn anders tussen mannen en vrouwen. Logisch dus dat er speciale zadels voor vrouwen zijn. Als vrouw kies je dus het beste voor een speciaal vrouwenzadel!

De meeste mensen denken dat zadels met een gleuf alleen voor vrouwen zijn. Hoewel deze zadel vooral goed zijn voor de vrouwelijke bouw zorgt een zadel met gleuf in het midden er voor dat de druk goed wordt verdeeld en dat de bloedvaten en zenuwen in de geslachtsdelen niet in de beknelling komen. Ook de ventilatie van het zadel wordt een stuk beter.

3. Zadel afstellen

Het belangrijkste is om het zadel goed af te stellen. Zorg er voor dat je zadel de juiste hoogte heeft, zorg er voor dat je zadel waterpas is en dat je zadel ver genoeg naar voren of achteren staat. Als je niet zeker weet of je zadel de juiste stand heeft is het verstandig om een bikefitting te laten doen, dat kan bijvoorbeeld bij Steenbergen in Zuidlaren.

4. Wissel tijdens de training van positie (zitten/staan – voor/achter op)

Als je last hebt van het zitvlak tijdens het wielrennen kan het helpen om de druk te verlichten door staan en zitten af te wisselen. Je kunt ook door wisselen door voorop en achterop je zadel te zitten. Hierdoor verlaag je de constante druk op je zitvlak en kun je een rit langer volhouden. Tijdens het fietsen kan je ook je benen strekken door je heup naar voren te drukken, zo verlicht je de druk op je zitvlak.

5. Koersbroek

Er is nogal een groot verschil tussen alle verschillende fietsbroeken die je kunt kopen. Het grootste verschil tussen de merken en modellen is meestal het zeem. De zemen verschillen ook enorm tussen de merken. Eigenlijk is het goed proberen welk merk en welke zeem het beste bij jou past. Gebruik je fietsbroek ook niet oneindig, op een gegeven moment is het zeem ‘op’.
Fiets zonder onderbroek, een onderbroek zorgt voor wrijving en klachten rondom het zitvlak.

6. Zorg dat er geen naden, stiksels of zoom in de weg zitten

Stiksels en naden kunnen gaan schuren en daardoor voor irritatie zorgen. Zorg dus dat je broeken koopt die perfect om jouw benen passen. Dat verschilt natuurlijk per persoon, de een heeft dikkere benen dan de ander.

7. Broekenvet

Er zijn verschillende crèmes die ervoor zorgen dat je minder wrijving hebt met je broek (en zadel), waardoor je minder snel ontstekingen zult krijgen. Daarnaast kan een crème een verkoelend gevoel op warme dagen. Voordat je op de fiets gaat zitten smeer je de crème op drukpunten, de edele delen worden netjes vermeden. Veel mannen smeren naast de drukpunten ook de zeem in, zodat het daar in kan trekken.

8. Niet scheren voor de training

9. Rust

Misschien wel de allerbelangrijkste tip. Een beetje rust doet je alleen maar goed. Denk aan de supercompensatie!

vragen

Meer weten over wielrennen? Of heb je andere vragen, mail mij: info@mischatop.nl

Mischa Top

 

“Méér dan 25 jaar sport”

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

© 2024 Mischa Top

Thema door Anders Norén