Mischa Top

| 0614890034 | info@mischatop.nl |

Waar let je op bij het kopen van schaatsen (kinderen)?

De juiste schaats voor je kind…


geschreven door Mischa Top

Kinderschaatsen, ze zijn er in alle soorten en prijsklassen. Bij de aanschaf is het belangrijk om te weten waar je op moet letten, zeker bij de kleintjes. Ik neem de belangrijkste punten met je door:

 • als je goed wil leren langebaanschaatsen (en snelheid) en techniek schaatsen. Raad ik je aan voor schaatsen te gaan met een lang ijzer. Kinderen leren daar gelijk goed de glijbeweging aan.
 • afhankelijk van enkelstabiliteit kies je de juiste schoen/ijzer erbij.
 • ik heb zelf tot mijn 18e veelal 2e hands schaatsen gehad en dat kan prima met een voet in de groei. Wat belangrijk is om te weten is hoe de staat van het ijzer is (is deze al veel geslepen, hoe is de rondje, etc.)

Schaatsschoen maat en pasvorm

Een schaatsschoen koop je goed passend. Daarmee bedoel ik dat een schaatsschoen strak aan de voet aansluit.
Bij Noren moet de tenen tegen de voorkant komen en de hiel tegen de achterkant, de voet zit klem de tegen moeten nog wel kunnen bewegen. Bij combinoren kan de schoenmaat worden aangehouden. 

 • Een goede schaatsschoen geeft voldoende steun;
 • Knelt niet en doet geen pijn;

Je hiel mag niet in en uit de schoen slippen.

Ijzertjes

IJzertjes Mischa Top schaatsen kinderen

IJzertjes

Doorgaan beginnen kinderen op ijzertjes te schaatsen. Dit is puur voor staan op het ijs. Echte afstanden kunnen hier nog niet op gemaakt worden. Dubbele ijzertjes.  Ze kunnen goed rechtop staan. 

Easy Gliders

easy gliders schaatsen Mischa Top

Easy gliders

Daarna volgen de easy gliders of (in mijn tijd ben ik begonnen met) houtjes. Op de easy glider kan in de beginfase een tussenstuk geplaatst worden en hierop kan dan de schaatsslag al echt een beetje geoefend kan worden. De Easy Gliders zijn in maat verstelbaar en kunnen gebruikt worden met schoenen of laarzen. Het is belangrijk om stevig schoeisel te gebruiken om de enkels te stabiliseren. Bij slappe schoenen of laarzen slaan de enkels naar binnen, of juist naar buiten en wordt schaatsen een stuk lastiger.

Maat S: 26-30
Maat M: 31-35

In de trainingen die ik geef schaatsen de kinderen op verstelbare hoge noren, lage noren en thermoplastische schoenen (schoenen dit verwarm kunnen worden in de oven) en een verstelbaar ijzer (/buis) , dat volgt hieronder:

Verstelbare kinderschaatsen


Een combiNoor schaats is gemaakt van een skischoen in combinatie met een Noor. Doordat de schoen van stevig kunststof materiaal is gemaakt, krijgen de enkels voldoende stevigheid en wordt zwikken tegengegaan. De schoen is hoog en je schoen staat laag bij het ijzer. Er zijn combinoren met een softboot schoen en met een semi softboot schoen. De semi softboot schoen is een hard uitgesneden schoen met een zachte binnenschoen.

Veel soorten

Er zijn er veel verstelbare kinderschaatsen. Hierop kan de schaatsslag goed geoefend worden. En dit kan ook het begin van om dit diep zitten te doen. (hele diepe zit wordt lastig dit ivm de enkelhoek die minder diep gemaakt kan worden.). Tussen deze schaatsen zit veel kwaliteitsverschil. Ik adviseer om schaatsen van de merken o.a. Viking, Zandstra, Raps en Nijdam te kopen. Over het algemeen beginnen de schaatsen vanaf maat 30, en een enkel merk heeft de schaatsen vanaf maat 28.

 

Zandstra schaatsen kinderen Mischa Top

Zandstra

Viking schaatsen kinderen Mischa Top

Viking kinderschaatsen

Nijdam schaatsen kinderen Mischa Top

Nijdam schaatsen

De verstelbare schaatsen zijn met een recht ijzer en met een ijshockey-ijzer. Op de rechte ijzers kan de ‘echte schaatsslag’ beter geoefend worden, maar op ijshockey ijzers zijn kinderen een stuk wendbaarder. Willen de kinderen echt leren schaatsen, dan raden we de rechte ijzers aan. De kinderschaatsen liggen allemaal in de prijsklasse rond de € 100,-

Verschillende typen langebaanschaatsen


3. Hoe is de vorm van je voet? (Breed/smal, neutraal/plat/hol)
In principe geldt

 • Hoe groter je schoenmaat of hoe zwaarder je bent, hoe langer je schaatsijzer. 

Hoe lager je schaats, hoe dichter je bij het ijs staat en hoe minder belasting van enkel.
Een lage schaats is bijvoorbeeld fijn bij lange tochten. Op een hogere schaats kan je goed hoge snelheid bochten lopen.

Noren – leren schaatsschoen met ijzer

Noren zijn schaatsen met lange ijzers. De schoenen zijn standaard verbonden aan het metaal van de schaats. De schoen is gebruikelijk van zwart leer met een veter aansluiting. Het voordeel van een leren schoen is dat deze naar de voet gaat vormen, daarnaast is de schoen soepel en leer is ademend materiaal. Voorbeelden van merken lage en hoge noren: Raps, Zandstra, Viking en Nijdam. 

Lage Noor en hoge noor

Het grootste verschil tussen de potten (gedeelte waar de schoen en het ijzer aan elkaar vastzitten) en lage -en een hoge Noor is ongeveer 3 cm. In hoogte. Met een lage noor staat je ijzer dichter op de schoen. Een lage noor is geschikt voor de beginner. Een hoge Noor is geschikt als de snelheden hoger worden en schuin hangt in de bochten.

Lage Noor schaatsen Mischa Top

Lage Noor

Hoge Noor Schaatsen Mischa Top

Hoge Noor

                                   
Thermoplastische schaatsschoenen – de fanatieke schaatser

Een schaatsschoen wordt opgebouwd uit meerdere lagen carbonvezel. Carbon is van zichzelf keihard en niet erg vervormbaar, daarom kwam men op het idee om tussen de carbon lagen thermoplastische gel te doen in de contrefort (enkel- en hiel gedeelte) en bij sommige (duurdere) modellen in het gehele bovenwerk van de schoen. Een thermoplastische schoen is vervormbaar als deze wordt verhit. Dit kan op twee manieren:

 • Verwarmen met een föhn (verfstripper);
 • Verwarmen in de oven.

De bovenstaande voorbeelden zijn beide ook thermoplastische schoenen die dus op de vorm van de voet verwarmd kunnen worden!

Klapschaats

Schaatsschoen met klapsysteem – voor de gevorderde schaatser met goede schaatstechniek

Klapschaatsen Mischa Top schaatsenDe naam ‘klapschaats’ geeft aan dat deze schaats het mogelijk maakt om aan het eind van de afzet ‘een klap na’ te geven.  Een klapschaats is een schaats waarvan de buis aan de voorkant met een scharnier aan de schoen is bevestigd.  De schoen van een klapschaats kan draaien ten opzichte van het glij-ijzer. Dat stelt je als schaatser in staat om aan het einde van de slag een krachtige enkelstrekking in te zetten. Je schaatst op een klapschaats als je de schaatstechniek goed onder de knie hebt. Je voelt dat je stabiel op de schaatsen staat en je kunt goed sturen. Het assortiment klapschaatsen bestaat uit gerenommeerd merken zoals: Viking, Zandstra en Maple.

Custom schaatsschoenen – de fanatieke schaatser

Een schoen op maat gemaakt speciaal gemaakt op maat.  Een custom made schaatsschoen wordt aan de hand van een voetenonderzoek voor jou gemaakt. Er wordt gekeken naar:

 • Specifieke voetkenmerken;
 • Belasting;
 • Drukverdeling;
 • Beweeglijkheid van de voet. 

De voet wordt gegipst en daarna wordt de gipsafdruk gebruikt om de leest van te maken waarover de schaatsschoen wordt gemaakt. De custom made schaatsschoen sluit nagenoeg perfect aan om je voet. Gespecialiseerde orthopedische schoenenmakers zijn bijvoorbeeld Groothuis en Rebel skates.
Onder een custom made schaatsschoen schroef je apart een ijzer of een ijzer in combinatie met een klapsysteem.

Veters

Het is belangrijk dat er goede veters in de schaatsschoen zitten. Het beste zijn de wax veters. Deze nemen geen vocht op, dus bevriezen niet en krijg je je schaatsen gewoon uit na de training.

Waar koop je schaatsen?

Mijn voorkeur gaat uit om naar een specialist te gaan of om bijvoorbeeld op marktplaats te kijken naar een goed model (doe je dat laatste dan zijn gericht vragen stellen belangrijk (heb je een setje gevonden kan je  mij dit laten weten dan kijken we er samen naar.)

Ik ken nog meer schaatswinkels, dat is ook goed. Alleen dit is dichtbij (dus ook praktisch). Als je de schaats winkel belt kan je zeggen dat je bij mij traint, de winkels ken ik en deze zijn op de hoogte!

Tot slot!

Schaatsen huren voor een seizoen

Wat tegenwoordig ook bestaat is schaatsen huren voor een seizoen. Voordeel is

 • ruime maatstelling
 • vaste en klapschaatsen en thermoplastische schoenen mogelijk
 • groeit het kind er gedurende het seizoen uit, dan kan de schoen kosteloos geruild worden.
 • gedurende het seizoen kan worden overgestapt op klapschaatsen ( kosten €35,00 ).
 • de schaatsen mogen op natuurijs worden gebruikt.

Vragen?

Als er nog vragen zijn hoor ik het graag.

 

Mischa Top

© 2024 Mischa Top

Thema door Anders Norén