Mischa Top

| 0614890034 | info@mischatop.nl |

Blog: “Nederlands kampioen 3000m en allrounden”

Jarenlang droomde ik ervan!

Langebaanschaatsen en allrounden. Als 10-jarige zat ik voor de buis gekluisterd en dan keek ik naar schaatsers als Annamarie Thomas en Gunda Niemann. Alleskunners op het ijs en allrounders.

Allrounden

Alle afstanden aankunnen. Ik heb hier 23 jaar naar uitgekeken, en dan nu toch. Ik heb meegedaan aan een Allround Nederlands Kampioenschappen 2020 en vond het geweldig. Op de Vechtsebanen in Utrecht werden gestreden om de titels.

ik durfde niet….

Vorig jaar durfde ik eerlijk gezegd niet voor het allround toernooi te gaan. Ik had me niet gekwalificeerd, bewust niet. Ik vond niet dat ik de sprint goed schaatste. Dit terwijl ik de sprint wel leuk vind, dat vond ik vroeger al. Bezig zijn met: in het startschot vallen en dan gaan. Als ik kijk naar wat ik kan ben ik niet altijd de snelste sprinter geweest, meer van de middellange afstand. Als ik op snelheid ben laat ik niet meer los.

Al die jaren was allround schaatsen een diep gekoesterde wens en dan nu toch pas geprobeerd. Wat heb ik genoten, twee dagen focus op techniek en zo goed mogelijke races schaatsen.

Allround toernooi

Dit hele schaatsseizoen was ik er al mee bezig,  vanuit de shorttrack wist ik wel wat een allround toernooi was, alleen van langebaanschaatsen wist ik niet hoe het zou aanvoelen. Nou zo dus! Ik wil dit wel vaker doen! Mij verbeteren op de onderdelen en ontwikkelen. Nu in 2020 dan toch…

Raceplan op zak

Met een mooi raceplan op zak ging ik zaterdagochtend op pad. De schaatsen vlijmscherp, voeding op orde en fysiek en mentaal uitgerust. De eerste afstand van het weekend is een 500 meter. Na een goede warming-up met: hardlopen, loopscholing, oefeningen in het touw en sprongen, ging ik het ijs op. Na een mooie serie steigerungen en een glijstart kon ik naar de bankjes gaan voor: de veters nog een keer strakker zetten. Ik start buiten, mijn tegenstander maakt vals. Rust nemen, en nog een keer opladen voor een tweede start. Nu stil blijven staan, niet te snel en te langzaam inzakken, druk op been houden, heup naar voren gericht en go!

“Aiii ik ga vallen”

De eerste 100 meter voelt acceptabel, de eerste bocht kom ik goed door, aiiii ik maak een enorme mispeer op de kruising, ik ga vallen!!!! Ik kan mij gelukkig corrigeren en hou mezelf staande, de binnenbocht doorversnellen naar de finish. Ik ben niet tevreden. Schaatsen uit, analyseren hoe de race is gegaan, iets kleins eten en opladen voor de volgende afstand de 1500 meter.

Zilver op de 1500m

Deze afstand vind ik prettig om te schaatsen. Starten, snelheid opbouwen en doorzetten. Zo heb ik het ook gedaan. Ik schaats mijn eigen race. Ik heb mijn directe tegenstander alleen in de eerste bocht gezien, daarna rij ik mijn eigen ritme. Voelt goed. Ik rij een oplopend schema, voelt of de afzet en de timing klopt. Mooi! Als ik over de finish kom voelt het goed! Ik heb genoten van deze rit! Technisch goed, ik voelde controle. Met een mooie 2e plek sluit ik deze dag af.

Dag 2: afstanden: 1000m en de 3000m

Na een goed ontbijt zondagochtend ga ik naar de fitness studio in het hotel. Ik voel dat ik een fijne spierspanning op de benen heb. Na een blokje van 20 minuten peddelen met 100 omwentelingen vind ik het goed en doe ik nog een serie oefeningen core stability.
Ik ga richting de ijsbaan. Daar leg ik mijn spulletjes klaar.

1000m

Na een goede lunch volgt de warming-up voor de 1000 meter. Ik kijk er naar uit om deze afstand te schaatsen, ik heb er zin aan. Ik heb een aantal focuspunten waar ik mee bezig ga in deze race. En daar hou ik mij aan. Als ik over de finish kom ben ik redelijk tevreden, technisch oke, alleen merk ik dat ik de tijd niet goed vind. Ik wil sneller schaatsen. Nadat ik de race heb geanalyseerd nam ik heel even de tijd voor een kleine powernap. Even de ogen dicht, even niks.

3000 meter: mijn afstand

Nederlands Kampioen 3000m Mischa Top

Nederlands Kampioen 3000m

Ik maak mij klaar voor de 3 km. Dat is mijn afstand. Ik heb een opdracht. Ik neem nog een keer mijn raceplan door en daar ga ik. Van start tot finish heb ik mij aan de taken gehouden. Het aspect wind was wel nieuw. Of nieuw.

1992

Ik kende schaatsen met wind uit de tijd dat ik op Stadspark trainde, dat was in 1992. Zondag liep door de wind vooral de rondetijden in de buitenbochten op. Ik was in mijn race maar met 1 ding bezig en dat is winnen. Dat gebeurde ook! Prachtig! Ik ben Nederlands Kampioen en titel prologatie. Ik kan nog wel 2 dagen zo door schaatsen. Het toernooi is alleen afgelopen.

Tevreden gevoel

Als ik kijk naar hoe ik het gedaan heb, ben ik tevreden. Het was een overwinning om mee te doen! Ik heb het gedaan! En dat voelt goed! Ik vond het fijn om alleen met schaatsen bezig te zijn.
Ik heb vier constante races geschaatst, echt allround. Voor mij een goede klassering op de middellange afstanden, dat wist ik. Het komende doel gaat worden mij te verbeteren op de kortere afstanden.

genieten van het schaatsen

Ik geniet enorm van de schaatssport: de controle, concentratie, de snelheid en iedere klap raak. Ik denk vaak aan snellere ijsbanen! Naar Thialf Heerenveen of ooit een keer een wedstrijd schaatsen op Salt Lake City of Calgary. Zou dat dan toch echt makkelijker schaatsen?

Schaatsen op een snelle baan?

Groningen is ok, alleen ook wel vaak werk-ijs, ik ben het gewend, weet niet beter. Wat de boer naait kent? Nee wacht, ooit ga ik een keer op zijn snelle baan schaatsen. Dat wil ik ervaren! Blijven focussen op basis vaardigheden en mij dag in dag uit te verbeteren. Het ene moment heb ik daar meer tijd voor dan het andere. Dat voelt soms wel eens vervelend, en dat is voor mij incasseren! Een weekend waarin ik mag doen wat ik zo leuk vind, schaatsen en strijden voor de winst voelt dan als een luxe!

Op naar het hogere doelen: schaatsen op snellere ijsbanen, sprinten en de tijden aanscherpen.

 

Mischa Top

 

Verder Bericht

Vorige Bericht

7 Reacties

 1. Natasja Annyas 19 februari 2020

  Tjee Mischa, wat fantastisch!! Van harte GEFELICITEERD met deze presentatie!!!

 2. Leonie 20 februari 2020

  Prachtig Mischa! Inspirerend geschreven!

 3. Jonas 20 februari 2020

  Mooooi Mischa! Geschreven alsof ik er een beetje bij was…
  Je mag trots zijn op deze TOP prestatie!

 4. Cobie 20 februari 2020

  Hoi Mischa leuk om te lezen hoe je je inzet en focust en heel knap gedaan liefs Cobie ( sjus van Fransien)

 5. Ko 20 februari 2020

  Hoi Micha, top gedaan, we zijn trots op jou, Sonja en ko

 6. Klaas 20 februari 2020

  Mooi die begeisterung! Werkt aanstekelijk. Hopelijk doe je volgend jaar weer met ‘ons’ YVG groepje mee!

 7. Tineke Meijer 22 februari 2020

  Hoi Mischa,
  Van harte gefeliciteerd met deze overwinning. Heel knap!!!
  Wat een enorme doorzetter ben jij.
  Ik vind het ook leuk te lezen hoe jij alles beleefd,
  In maart zie ik je weer op de ijsbaan,
  Tot dan en geniet van je mooie overwinning?
  Tineke Meijer

Laat een reactie achter

© 2020 Mischa Top

Thema door Anders Norén