Mischa Top

| 0614890034 | info@mischatop.nl |

Schaatsen en onderhoud, deel 2

Het schaatsseizoen is alweer een tijdje onderweg.

Ronding schaatsen en onderhoud Mischa Top

Afbeelding Ronding

De afgelopen periode heb ik een aantal vragen van jullie gekregen over de schaatsen en onderhoud, bijv.:

  • Welke ronding slijp ik in mijn schaats?
  • Hoe strik in mijn veters goed?

Hoe rond wil je je schaatsen

De ronding van de meeste schaatsen is 21 meter, maar kan variëren van 19 tot 25 meter. Deze ronding kan afhangen af van je gewicht, de schaatstechniek en de tak van het schaatsen. Een aantal basisgegevens, dit wil niet zeggen dat dit ook zo is, het is je persoonlijke voorkeur welke ronding je het prettigst vindt schaatsen:

  • hoe zwaarder de persoon, hoe groter de ronding
  • iemand met lange slagen heeft meer voordeel bij een grote ronding.
  • schaatsen op natuurijs, met lange stukken rechtdoor, grotere ronding.

Controleren van ronding

Schaatsen en onderhoud Mischa Top

Meetinstrument voor het meten van de ronding

Je kunt de ronding controleren door de glijvlakken van beide ijzers tegen elkaar te houden. Je kan dan tussen je ijzers door kijken of beide ijzers mooi rond zijn. Echter is een ronding een precisiewerk, want er kunnen ook vlakke stukken tussen zitten. Om het goed te meten, zijn hier meters voor.

Hoe wordt een ronding geslepen?

In dit filmpje zie je hoe een ronding wordt geslepen.

Bekijk nu het filmpje: Ronding slijpen in langebaanschaatsen >>>

hoe veter je je schaatsen?

Een goede veter en goed ingeregen

Veters schaatsen en onderdhoud Mischa Top 2

Veters met 2 knoopjes aan het einde

én gestrikt is net zo belangrijk als een goed geslepen ijzer.

Zit de schaatsschoen niet goed vast aan je voeten dan zal het schaatsen niet lekker gaan. Veters zijn er in diverse kleuren en soorten.

Wax veters

Het beste zijn wax veters. Deze nemen geen vocht op. Dan zal je geen last hebben van bevroren veters en krijg je na afloop van een training of toertocht je schaatsschoenen uit zonder al te veel problemen. Hou de slijtage (en sterkte) van je veters in de gaten en vervang ze bijtijds. Niets is vervelender dan een gebroken veter op het moment dat je wilt gaan schaatsen. Een paar reserve veters in je schaatstas is geen overbodige luxe.

Regels

Rijgen volgens de regels: Er is maar één manier om je veter goed door je schoen te rijgen: de veter gaat door het oogje van buiten naar binnen, schuin omhoog (over de lip) naar het volgende gaatje, weer van buiten naar binnen etc. Zo blijft de veter strak zitten als je het aantrekt.

Vaak zijn de veters te lang voor je schoen. Dan kun je ze op maat maken. Rijg je veters zo in je schoen dat je bij de tenen een lus in de veter overhoudt. Strik de schoen gewoon dicht (met lussen van normale lengte) en trek de veter naar je tenen toe strak. Knip de lus in het midden door en leg een knoop in het einde van de veter bij het eerste oogje bij je tenen. Knip dan de restanten van de losse einde van de veter af.

Voordeel

Bijkomend voordeel: je schoen zit niet meer zo strak bij je tenen maar blijft goed strak om je voet en enkel heen zitten. Schaats nooit met lange lussen van de strik. Je gebruikt dan te lange veters.

Veters schaatsen en onderdhoud Mischa Top

Veters strikken

Er is een manier om je veter vast te knopen waarbij je goed de druk boven op je wreef verdeelt. Rijg je veter bij de bovenste twee gaatjes niet meer van links naar rechts schuin omhoog, maar ga met een lusje naar het bovenste gaatje aan dezelfde kant (en weer van buiten naar binnen). Haal de veter nu door het lusje aan de andere kant. Trek de veters strak aan en strik de veters vast zoals anders (knoopje, strik) (uit: IJskout; september 2002)

Nog meer vragen?

Of meer weten over onderhoud, lees deel 1 van schaatsen en onderhoud. Mail: info@mischatop.nl

 

Mischa Top

 

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

© 2019 Mischa Top

Thema door Anders Norén