Mischa Top

| 0614890034 | info@mischatop.nl |

Schaatsen en onderhoud, deel 1

Het schaatsseizoen is volop in gang.

Mischa Top schaatsen en onderhoud 2018Goed onderhoud voor je schaatsen is een must, je hebt langer plezier van je schaatsen en in de schaatstraining schaatste het fijner. Hieronder meer informatie over slijpen, ronden, en veren van klapschaatsen:

1. Hoe vaak slijp je je schaatsen?

Hoe vaak je de schaatsen slijpt is afhankelijk van de persoon en hoeveel je schaatst.

In een goede wedstrijdperiode sleep ik de schaatsen voor iedere training.
Gemiddeld ligt het aantal keer dat je na een slijpbeurt kunt schaatsen rond de 5 tot 10 keer.

1.1 Natuurijs en slijpen

Bij natuurijs slijp je de schaatsen vaker, ze zijn dan sneller bot (zand, takjes etc. op het ijs).

1.2 Hoe controleer je schaatsen?

  • Mischa Top Schaatsen en onderhoud

    Nagel(slijpsel) van je schaats-ijzer

    Of de schaatsen bot zijn controleer je door met de nagel langs het ijzer te gaan. Komt er nagel vanaf dan zijn de schaatsen scherp.

  • Het ijzer hou je tegen het licht, je kijkt over het ijzer heen en kijkt hoe de krasjes lopen over het ijzer. Als de krasjes kriskras lopen kunnen de ijzers bot zijn.

2. Welke ronding?

Wanneer je ervaring hebt met schaatsen dan weet je dat de ronding van je ijzers belangrijk is. Maar hoe zit het nou precies met die ronding. Welke ronding is het beste, waar kan je hem in de ijzers slijpen en hoe behoud je hem zo lang mogelijk?

2.1 Ronding 23

Een goede ronding zorgt voor voldoende druk en voor een goede afzet, tevens heb je een goede sturing van het ijzer.
Langebaan en marathon schaatsers schaatsen meestal met een ronding tussen de 21 en 25. Bij een gemiddelde ronding van 23 betekend dat, als je de lijn van het ijzer zou doortrekken naar een cirkel, de straal daarvan 23 meter zou zijn. Een ronding is belangrijk zodat je met de schaats kunt sturen.

Vlakke ronding?

Met een vlakke ronding (24 of 25 meter) kan de schaatser makkelijker, en soms ook harder, afzetten. Een vlakke ronding vraagt echter weer wat meer inspanning, om de schaats in de juiste richting te sturen.
Een shorttrackschaatser heeft door de krappe bochten meestal een kleinere ronding van 9.

2.2 Egale en variabele ronding

Er zijn egale en variabele rondingen. “Bij een variabele ronding verschilt de ronding van verschillende delen van het ijzer. Een egale ronding is een vloeiende doorloop van de achterkant van het ijzer naar voren, en dus een vloeiende afzet. Je afzet begint achteraan het ijzer en ‘rolt’ door naar voren, totdat je bij de punt bent aangekomen (en bij een klapschaats het ijzer openklapt). Je kunt trouwens checken of je ronding egaal loopt, door hem tegen een raam af te laten rollen.”

“In shorttrack komt een variabele ronding vaker voor, vaak zijn de ijzers naar voren toe ronder zodat je min of meer ‘door de bocht getrokken wordt’.”

2.3 Waar laat je je ronding slijpen?

Het ronden van de schaatsen moet bij een specialist gebeuren, die in het bezit is van de juiste apparatuur. Let erop dat de vonken niet van je ijzer af komen tijdens het ronden, want dan gaat er in één keer teveel van je ijzer af. Een specialist gebruik bijvoorbeeld een machine die je tot op de duizendste millimeter nauwkeurig ingesteld wordt, en bovendien beide schaatsen tegelijk rond zodat ze altijd precies hetzelfde zijn. Zo onderhoud je je schaatsen perfect.

2.4 Hoe vaak laat je je ijzers ronden?

Laat je ijzers zeker één keer per seizoen ronden als je recreatief schaatst. Mijn tip is om dit halverwege het seizoen te doen, als je al regelmatig hebt geslepen. Je kunt dan controleren hoe je slijpt, druk je teveel met je slijpsteen op de achterkant of juist of de voorkant. Hoe vaker je schaatst, hoe vaker je overigens even naar de ronding zou moeten laten kijken omdat je dan waarschijnlijk ook vaker slijpt.

Vergeet daarnaast niet dat de punten goed rond moeten zijn voor je eigen veiligheid en die van anderen, neem daarvoor een oud dubbeltje of ander klein muntje als richtpunt.”

2.5 Hoe vaak vervang je veren?

Mischa Top Schaatsen onderhoud wintertriahlonDe levensduur van een set veren is ongeveer 2 seizoenen. Dit geldt bijvoorbeeld voor de veren van Viking als je ongeveer een keer per week op het ijs staat. Wordt dit vaker dan kan je preventief ieder seizoen de veren laten vervangen, bijvoorbeeld als je ook je schaatsen laat ronden.
Als er natuurijs komt of je gaat bijvoorbeeld een lange tocht in het buitenland schaatsen in Oostenrijk of Zweden is het ook verstandig om de veren van te voren te vervangen. De veren van Maple of andere rek veren slijten minder hard, deze hoeven pas na een aantal seizoenen worden vervangen. Met name als er wordt gemerkt dat ze slapper worden.

Overzicht onderhoud

schaatsen slijpen 5-10 trainingen
hoe vaak ronden 1x per schaatsseizoen

halverwege het seizoen

ronding tussen 21-25 meter
veren klapschaats vervangen Viking: 1x per week schaatsen – 2 seizoenen

Viking: > 1x per week schaatsen – ieder seizoen

Maple: preventief ieder seizoen, kan om de ¾ jaar

Nog vragen?

Nog vragen naar aanleiding van schaatsen en onderhoud? Laat het mij weten.

 

Mischa Top

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

© 2019 Mischa Top

Thema door Anders Norén