Mischa Top

| 0614890034 | info@mischatop.nl |

Artikel in het DvhN, koud water zwemmen “van zeehondje naar walrus”

Artikel Dagblad van het Noorden 24 juli 2018 – Sport

 

“Word een walrus in het wak”

DVHN Mischa Top koud water zwemmenHet klinkt met de huidige temperaturen misschien wel aanlokkelijk, zwemmen in water dat slechts vier graden Celsius is, maar middenin de winter slaat u waarschijnlijk even over. Terwijl het toch heel gezond is, betoogt Mischa Top: iedereen zou een walrus moeten worden.

door: André van den Ende

Loeiheet

GRONINGEN Ze staat ontspannen in haar badpak te poseren voor de fotograaf. Nergens kippenvel. Geen geril. Het is op deze maandagochtend al loeiheet bij het Zilvermeer op Kardinge. Het is dan ook lastig voor te stellen hoe  Mischa Top (33) en haar vriend Joost van Dorsten (33) een paar maanden geleden vlakbij de pier waarop ze nu staat te poseren met een bijl in de weer waren om een groot wak in het ijs te hakken. En het is nog lastiger om je voor te stellen hoe ze vervolgens, alleen gehuld in badkleding, in het wak glijden. Gewoon omdat koudwaterzwemmen niet echt een alledaagse bezigheid is voor de meeste mensen.

Toch is dat wat Mischa en Joost het liefst doen. Ze zweren erbij. Ze zijn beide (oud-)topsporters. Mischa was lange tijd actief als marathonschaatster, ze fietst, ze skeelert, ze ijshockeyde – wat doet ze eigenlijk niet? Joost is een oud-topjudoka en was actief in de Bundesliga. En ze zijn nog steeds actief in de sportwereld, maar nu als trainer. Mischa heeft haar eigen bedrijfje als coach/trainer/motivator.

Koud water zwemmen

Onderdeel van dat bedrijf zijn de cursussen koudwaterzwemmen. Afgelopen winter organiseerden ze het voor het eerst, op het Zilvermeer dus, maar ook in het Paterswoldsemeer. ,,Dat was in de vorstperiode, dus we lagen daar tussen de schaatsers in het meer. Dat was wel apart. Die schaatsers zullen wel gedacht hebben: wat is dit nou?’’, vertelt Top.

“Zeehondjes”

Wel meer mensen zullen dat hebben, maar voor Top is het inmiddels de gewoonste zaak van de wereld. ,,Net zoiets als tandenpoetsen. We zagen het voor het eerst echt toen we een keer in Noord-Duitsland aan het Waddenstrand waren. Daar stond een hele groep op het strand en die gingen de zee in. Nou, daar wilde ik meer van weten. Dat bleken ze elke week te doen. Ik hou van die kou, het is echt wat voor mij. Joost heeft dat ook, die douchte sowieso altijd al met koud water. Maar wij zijn qua koudwaterzwemmen ook nog maar zeehondjes hoor…’’

Zeehondjes? Jazeker, er is een officiële rangschikking. Eerst ben je als onervaren koudwaterzwemmer een zeehondje. Uiteindelijk kun je doorgroeien naar een walrus. ,,Dat is iets uit Rusland. Daar is een hele koudwaterzwemcultuur.’’ Top haalt een syllabus uit haar tas waar alles instaat over het koudwaterzwemmen. Want het is dus meer dan alleen even in een wak springen. Veel meer.

,,Het is een serieuze aangelegenheid; niet zoals die Nieuwjaarsduiken. Tijdens de trainingen wordt er ook niet gegrapt als we eenmaal begonnen zijn. Veiligheid is heel belangrijk. Eerst doen we een goede warming-up en dan gaat iedereen erin. Maar heel kort, soms slechts tien seconden, want als je het te lang doet kan het effect verloren gaan.’’

Gezondheidseffect

Dat effect is volgens Top een gezondheidseffect, zowel fysiek als mentaal. ,,In Rusland is er veel onderzoek naar gedaan. Het effect is het beste als het water onder de vier graden is. Het koude water verwijdt de bloedvaten, het is goed voor het vet dat om je organen zit. Omdat je kerntemperatuur zakt, gebeurt er van alles met je lichaam. Maar het is dus ook iets mentaals. Als ik het zelf doe, ervaar ik het als de ultieme vorm van vrijheid. De reacties waren afgelopen winter ook unaniem positief. Iemand met de naweeën van ziekte van Lyme zei dat ze er de hele dag weer tegenaan kon. Dat is leuk om te horen, want daar doen we het allemaal voor. We willen mensen gezonder laten leven. Vanaf oktober gaan we er weer tegenaan. Wij hebben er zin in!’’

 

[bewerkte tekst]

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

© 2019 Mischa Top

Thema door Anders Norén